top of page

Güvercinlerin özellikleri nelerdir?

 

 

Ülkemizde ve dünyada en çok bilinen kuşlardan birisi güvercinlerdir.

Güvercinler evcilleştirilebilen kuşlardandır.

Güvercinler bazı yetenekleri sayesinde insanoğlu tarafından uzun süreler kullanılmıştır. Nedir mi bu özellikleri güvercinler’in beyin yapısı nedeniyle beyin yeryüzündeki manyetik alanların farklılarını ayırtedebilme yetenekleri ile en iyi yön bulan kuş türlerinden birisidir. Bu nedenlerleki Posta işlerinde uzun süreler insanlığa hizmet etmişlerdir.

Güvercinlerin dünyada yaklaşık olarak 200-300 arasında türü bulunmaktadır. Ülkemizde ise sadece 7-8 türü yaşam alanı bulabilmektedir.

Güvercinler genel olarak buğday gibi tane şeklindeki besinler ile beslenirler.

Dişleri yoktur.

Yediklerini yutarlar ve ağızlarının altındaki kursak denilen bölümde toplarlar ve taşlık bölümünde parçalanırlar.

Güvercinlerin üremesi ise şu şekildedir.

Güvercinler toplam 1 genel olarak 2 ve nadirende olsa 3 yumurta ile kuluçkaya yatarlar. Dişiler genel itibari ile 2 yumurta yumurtlar ve kuluçkaya yatar. Ve kuluçka süreleri 30 gündür. Yavru ilk doğduğunda 10 gram civarındadır. Yavru ortalama 5 altı gün içinde gözlerini açar, Ortalam 30 gün içindede kendi yiyeceğini kendi yer ve uçabilecek duruma gelir. 

Güvercin Yumurtalarının ağırlığı 15 gram civarındadır.

Güvercin yavruları yumurtadan çıktıktan sonra 15 güne kadar her gün yaklaşık 10 gram büyürler.

Güvercinler ortalama ömürleri 15 yıl kadardır. 

Güvercinlerin ağırlığı Yarım 500 gram ile 1000 gram arasındadır. Çok nadir ırkları 1 kiloyu geçmektedir.

Ülkemizde güvercin besleyen ve seven bir çok kişi bulunmaktadır.

Ülkemizdeki en değerli güvercinler Mardin ve Bursa illerinde bulunan türlerdir.

Mardin güvercinleri takla atmaktaki becerileri ve ustalıkları

Bursa ilindeki güvercinleri ise uçuş çeşitlilği ve uçuş esnasındaki heraketleri ile ön plana çıkmaktadırlar.

Ayrıca Uçuş özellikleri bakımından Trakya ırkı tabir edilen güvercinlerde çok üstündür. Bu üç güvercin türü değerlidirler.

Çünkü güvercinlerin değeri güzelliklerinden öte takla ve uçuş kabililetleri ile ölçülmektedir.

Güvercin fiyatları o kadar çok değişkenlik göstermektedir ki 10 TL’ye güvercin bulubileceğiniz gibi fiyatı milyon TL’nin üzerindede güvercinler bulunmaktadır.

Güvercinler kuş türleri içerisinde en çok güzelliği sahip olan güvercinlerden biridir desek yanlış olmaz herhalde özellikle bu yazıyı hazırlarken yazıma resim eklemekte epey bir güçlükle karşılaştım. Acaba hangi resmi koysam diye bende güvercinlerin bu kadar güzel türlerini ilk defa bu yazıyı hazırlarken gördüm.

Bilgi Bankası

Taklacı Kuşlar

 

MARDİN TAKLACI GÜVERCİNİ:

Mardin taklacı güvercininin en büyük özelliği diğer evcil güvercin cinslerine göre biraz daha iri olmasıdır. Mardin taklacı güvercininin hakiki damarında tepe ve gül yoktur. Ancak günümüzde birçok güvercin ırkı ile karıştığı için birçoğu tepeli ve güllü olarak karşımıza çıkmaktadır. Tepe genetik olarak baskın bir özellik değildir ve ırsi olarak ancak anne ve baba ikiside tepeli ise yavru tepeli çıkabilir. Taklacı Mardin güvercinin göğüs kafesi diğer güvercinlerden ayıran önemli bir özelliğidir. Mardin güvercinleri çok uzun ve güzel uçarlar. Saatlerde havada kalan bu kuşların çoğu tek başına ve alçaktan uçmayı sever. Orjinal damarlarında sadece siyah, beyaz, mavi ve dumanlı renkleri mevcuttur.

URFA TAKLACI GÜVERCİN:

Urfa taklacı güvercinlerinin en büyük özellikleri düşük kanatlı olmalarıdır, yani kanatlarını kuyruklarının altında taşırlar. Kanat uçları zaman zaman yere değecekmiş gibi görünebilir. Uçma kabiliyetleri ve renkleri Mardin güvercinlerine benzer. Kafaları biraz köşeli görünümlü, alınları dolgundur. Arap olanlarında göz çevresinde tüysüz bir bölüm vardır ve bu halka belirgindir. Urfa taklacı güvercinlerinde göğüste koyu kahverengi, mora benzeyen bir renk belirir. Mardin taklacı güvercinlerinden farkı genellikle bu renktir. Mardinlerde açık renklilik durumuna ülkemizin çoğu yerinde "sabuni" tabir edilmektedir. Günümüzde Urfa güvercinlerinin damarını saf, karışmamış halde bulmak oldukça zordur. Nesilleri zaman içinde diğer ırklarla karışmışlardır. Saf Urfa Taklacı Güvercini eğer bulunabilirse çok değerli, maddi değeri yüksek kuşlardır.

SİVAS TAKLACI GÜVERCİN:

Sivas ırkı güvercinler başlarının küçük ve gagalarının ince olmasıyla bilinirler. Ön tepe yani gülde Sivas kuşlarında vardır. Sivas güvercinlerinde renkler bildiğimiz siyah, beyaz, mavi ve dumanlı renklerinin üzerine kınalı tabir edilen renkler gelmiştir. Kınalı çilli olanlarına Miski, gümüş çilli olanlarına çakmaklı ve rengi açık olanlarına Sabuni tabirleri Türkiye' nin birçok yerinde güvercin besleyenler tarafından kullanılmaktadır. Çakmaklı dediğimiz renk türü mavi, sabuni ve miski dediğimiz renkler de kahverengi neslinden gelmektedir. Sivas ırkından hariç diğer güvercin türlerinde görülen sabuni ve miski renkleri farklıdır ve maviden gelmektedir.Sivas cinsi taklacı güvercinler Mardin ve Urfa kuşlarından daha az uçmayı severler, ancak oyunları daha sıktır. Çok alçak dalarlar, hatta daldıklarında ayakları yere değmeden kuyruklarını yere sürterler ve takla atarak yükselirler. Yükseldikleri mesafe Mardin ve Urfaya göre daha kısadır, ancak daha sık takla atarlar.Güvercin ne kadar iyi ise kuyruğunu yere sürme mesafesi o kadar uzun olur. ANKARA TAKLACI GÜVERCİN:

Ankara güvercinleri ülkemizde beslenen en küçük evcil güvercin türüdür. Vücut, kafa ve kanatları fiziksel olarak diğerlerinden daha minyondur. Renkleri kirlidir, birçok renk çeşidi kirli ancak canlı renkler olarak görünebilir ancak kahverengi ve gümüş olanlarına rastlanmaz. Mavisi koyu tonlarda ve sislidir. Araplarında renk açıktır çoğu zaman koyu tonlarda değildir. Arap rengindeki Ankara cinsi taklacı güvercin kanatlarında yer alan şerit, siyah tüylerin üzerindeki renge rağmen belirgin olarak görünebilir. Bunun nedeni damarlarının aslında arap olmaması, bu siyahlığın koyu maviden gelmesidir.Kırmızı, portakal, şeker ve limonların üzeri her zaman gri, küle benzeyen bir ton ile örtülüdür. Bu renkleri taşıyan kuşların iyisinde kanat uçları ve kuyruklar saf beyaz olmamalı, gri tonlarda bir beyaz olmalıdır. Bu damarlarının gerçek Ankara kuşlarından geldiğinin göstergesidir.Boz rengi Ankara ilimize ait bir renktir ve mavinin bir tonudur. Ancak, çoğu güvercin besleyen boz rengini sabuninin kirli hali olarak bilirler.Kahverengi de aynı şekildedir, açık kahverenginin aslında bildiğimiz kahverengi ile alakası yoktur, güvercinlerde kahverengi mavilikten gelmektedir.Ankara kahverengilerinde tüylerdeki ve kanatlardaki renk güneş ışığı altında biraz kayba uğrar.Ankara taklacı güvercinleri diğer taklacı türlerine göre daha sık takla atarlar. Yükselme mesefaleri kısa, fakat takla sayıları çoktur. Favori kuşlardır. Damarları Ankara 'da çok iyi korunmuştur. Günümüzde Ankara ilimizde bu taklacı güvercinlerin saf ırkından kuş bulmak mümkündür.

bottom of page